Savustus ja kesäiset, nopeat kastikkeet

Jaakko seuraa, kun Jani alkaa savustaa kassleria ja uusia perunoita. Kun ruoat on saatu savustumaan, iskee kunnon sadekuuro ja kaksikko siirtyy sisätiloihin tekemään aterialle kastikkeeksi tzatzikia sekä pestoa.
– Tässä on jotain makeeta tuossa sateessa. Se menee kohta ohi ja me tehdään sillä välin ruokaa, Jaakko huokaa onnellisena.
– Joo, tämä on melkein kuin olisi kesäkeit…, Jani kommentoi Jaakon keskeyttäessä.
– Melkein kuin mökillä, sitähän sä halusit sanoa. Tässä ollaan sellaisten voimien kanssa tekemisissä, joita ei pysty itse hallitsemaan. Vähän niin kuin sä tuon veitsen kanssa.
Kastikkeet valmistuvat ja liha otetaan savustuslaatikosta ja vielä grillataan. Kesäinen ateria on valmis.

Savustettu kassler
800 g kassleria eli porsaanniskaa
suolaa
kasviöljyä
savustuspuruja

Lämmitä grilli noin 100-130 asteeseen. Laita purut savustuslaatikkoon ja kassler kokonaisena sisään. Laita savustumaan vartiksi. Leikkaa sen jälkeen liha sentin siivuiksi, voitele kevyesti öljyllä ja mausta suolalla. Grillaa siivut kypsäksi.

Savustetut uudet perunat
500 g uusia perunoita, esikeitettynä (ei ihan loppuun asti)
nokare voita
ripaus rosmariinia
ripaus suolaa

Sekoita ainekset keskenään ja laita avonaiseen folionyyttiin. Laita savustuslaatikkoon ja savusta maun mukaan 10-15 min.

Pesto alla Genovese
2 puskaa basilikaa, lehdet revittyinä
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1-2 rkl pinjansiemeniä, kevyesti paahdettuna
1-2 rkl parmesaania, raastettuna
laadukasta oliiviöljyä
(suolaa, pippuria)

Mikäli käytät tehosekoitinta, laita ainekset sisään ja surauta. Maista ja mausta mieleiseksi. Mikäli käytät morttelia, survo ensin valkosipuli, jotta sen nesteet pääsevät parhaiten esiin. Lisää pinjansiemenet ja survo massaksi. Kippaa mukaan basilikaa erissä ja survo sekaan. Lorauta hiukan oliiviöljyä ja sekoita melko juoksevaksi. Sekoita mukaan parmesaaniraaste. Maista ja mausta mieleiseksi.

Tzatziki
1 kurkku
250 turkkilaista jogurttia
2 valkosipulinkynttä, murskattuna
puolen sitruunan mehu (tai 2 rkl punaviinietikkaa)
1 rkl oliiviöljyä
tuoretta tilliä ja/tai minttua
suolaa
pippuria

Halkaise kurkku ja kaavi kostea keskiosa lusikalla pois. Raasta kurkku, mausta hiukan suolalla ja laita valumaan lävikköön 10 minuutiksi. Purista lopussa kurkkuraaste mahdollisimman kuivaksi. Sekoita se jogurtin, sitruunamehun ja valkosipulimurskan kanssa. Anna vetäytyä jääkaapissa puoli tuntia. Ripottele päälle yrttejä ja pyöräytä pinnalle hiukan oliiviöljyä.