Rosvopaisti

”Mehän voitais tehdä tuosta saunapalvi.”
”Mihin sä sen siellä laittaisit?”
”Meidän väliin. Ylälauteille.”

Jaakko tulee katsomaan, kun Sivumaku-ruokablogia pitävä Jani valmistelee rosvopaistia. Kuopassa on pidetty hiillosta jo monta tuntia. Seuraavaksi kuoppa tyhjennetään hiilistä. Lampaanpaisti maustetaan, kääritään tiukkaan kääröön ja laitetaan muhimaan nuotion ja hiekan alle.

– Jos tarviit apua, niin älä huuda mulle. Mä meen saunaan, mulla on vähän kylmä, Jaakko tokaisee. Matkalla saunaan hänelle tulee idea toisesta kypsennystavasta.
– Mehän voitais tehdä tuosta saunapalvi.
– Mihin sä sen siellä laittaisit?
– Meidän väliin. Ylälauteille.
– Siellä olis sitten kolme kinkkua vierekkäin… Jos mä nyt kuitenkin kokeilen tuota kuoppaa mielummin, Jani vastaa ja katsoo hämmentyneenä Jaakon perään.

Liha hautui yön yli ja nostetaan kuopasta höyryävänä ja suussasulavan mureana.
– Miten voi olla noin pehmeä liha, Jaakko ihmettelee Janin vetäessä puhtaan luun paistin sisästä.
– Tää on ihan mielettömän hyvää.
– On tää parempi kuin se sun palvikinkku.

 
ROSVOPAISTI
yli 2 kg:n paisti esim. lammasta
reilusti yrttejä, esim. timjami, rosmariini
suolaa
mustapippuria
leivinpaperia
foliota
sanomalehtiä
kanaverkkoa, ei pakollinen

Kaiva maahan kuoppa, johon liha mahtuu ja reunoilla on tilaa vuorata kivillä. Päällystä reunat kivillä tai tiileillä. Polta kuopassa nuotiota noin 3 h, jotta kivet kuumenevat tarpeeksi.

Mausta paisti reilusti suolalla ja pippurilla. Iske pintaan yrtit. Kastele leivinpaperi ja kääri liha kaksinkertaisesti siihen kauttaaltaan. Vedä päälle kaksi kerrosta foliota tiukasti. Paketti ei saa vuotaa, ettei rasva pääse ulos eikä liika kuumuus ja hiekka sisään. Kastele sanomalehdet ja kääri mahdollisimman tiukasti lihapaketin ympäri. Voit tiukentaa pakettia kanaverkolla, mutta ilmankin selviää.

Tyhjennä kuoppa hiilistä ja laita paistipaketti pohjalle. Peitä koko komeus hiekalla. Laita hiilet pinnalle. Sytytä nuotio ja polta tulta muutama tunti, vähintään 3-4 h. Maa on kerännyt sen verran lämpöä, että paisti voi jäädä sinne vaikka koko yöksi, mutta varmista, että hiillos on kunnolla sammunut poistuessasi paikalta. Kaiva paisti esiin ja avaa kääreistä. Nauti.