Marjat ja sienet talteen

– Valkoisia sieniä ei kannata noukkia, ellei varmasti tunnista niitä.
– Se on vähän kuin ettei keltaista lunta kannata syödä.

Jaakko ja Jani kiertävät tonttia ja sen lähimaita etsien sieniä ja marjoja. Molemmat ovat melko kokemattomia sienestäjiä. Jani heittääkin pienen vinkin turvallisuudesta.
– Valkoisia sieniä ei kannata noukkia, ellei varmasti tunnista niitä.
– Se on vähän kuin ettei keltaista lunta kannata syödä, Jaakko kuittaa.
Tontilta löytyykin valtavasti puolukoita ja mustikoita, joista Jaakko keskittyy jälkimmäisiin. Jani löytää komean kantarellipaikan.
Jaakko tiedustelee, mitä saaliista aiotaan tehdä. Jani kertoo säilövänsä ne marinoimalla sienet ja keittämällä mustikoista mausteisen hillon.
Saavuttaessa rannassa olevan, kanervaa läpi puskevan laiturin viereen Jaakko tiedustelee, milloin Jani tulee hoitamaan homman loppuun. Sehän jäi kesän alussa hiukan kesken miesten lähtiessä kahville. Jani sanoo menevänsä ensin tekemään hillon.

 

Mausteinen mustikkahillo
(Kirjasta Purkissa!, Teresa Välimäki & Johanna Lindholm)

1 kg puhdistettuja tuoreita mustikoita
1 dl vettä
1 vaniljatanko halkaistuna
1,5 tl anista
1 tl jauhettua neilikkaa
1 pieni kuivattu chilipalko murskattuna
500 g hillosokeria
lisäksi: puhdas 1,5-2 litran vetoinen lasipurkki tai useampi pienempi

Mittaa vesi kattilaan ja lisää mustikat, halkaistu vaniljatanko, anis, neilikka ja murskattu chili. Kuumenna, kunnes alkaa muodostua vesihöyryä. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 10-15 min. Kerää pinnalle syntyvä vaahto pois esimerkiksi lusikalla ja nosta kattila liedeltä.

Anna hillon jäähtyä puolisen tuntia. Sekoita hilloa muutamia kertoja jäähtymisen aikana. Purkita. Sulje huolellisesti ja säilytä viileässä.