Illaksi paljuun

Joonas otti paljun talviteloilta ja kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon kesän ensimmäistä kylpyhetkeä valmistellessa.

DSC_9179

 

Tällainen puinen palju on haaste talven jälkeen, kun puurunko ei ole tiivis ja tulipesän pohjalla on kymmenen senttiä vettä. Paljun omat metalliset kiristimet eivät riitä tiivistämään rimojen välisiä rakoja, joten tarvitaan lisäapuja. Puurungon yläosan ympärille laitetaan perinteinen kiristettävä talja, jonka avulla saadaan edes pieni osa vedestä pysymään sisällä. Ei muuta kun aggregaatti kehräämään ja turvotellaan runkoa noin vuorokausi. Ensin laitetaan vettä puoleen väliin ja annetaan sen imeytyä tunti ja aluksi suurin osa tuleekin läpi. Sitten enemmän ja enemmän. Alkuvaiheessa on myös hyvä muistaa pestä talven jäljiltä jääneet muistot pois sisäpinnoista.
DSC_9139

 

Tulen sytyttäminen paljun sisällä olevaan kamiinaan tehdään yläpuolelta. Tulipesän pohjalla oleva likavesi olisi ollut hyvä saada pois, mutta ei löytynyt hyvää apuvälinettä tähän. Pohjalle ladottiin puukerros, joka juuri peitti veden. Sitten vain parasta ja kuivinta laatua pieneksi pilkottua puuta kehiin. Yläpuolelta sytytettävään pataan on vaikeaa saada ilmaa kiertämään oikeaan suuntaan, vaan tulipesä meinaa täyttyä savusta. Tähän apuna toimi grillihiilien sytytinastia, jossa tuohet ja risut saatiin kunnon liekkeihin ennen pataan tiputtamista.

Poltettuani pienintä pärettä puoli tuntia, alkoi padassa olla omavaraisesti hyvä lämpötila isommillekin klapeille. 500 litran palju lämpiää tällä padalla noin kolmessa tunnissa, kun otetaan huomioon Saimaan keväinen 10 asteinen vesi.

Mutta mikä on paras lämpötila paljuun?
DSC_9191

DSC_9087

DSC_9081

DSC_9097

DSC_9049