Grillauslisukkeet

”Parhaiten marinoitu on kokki.”

Jani kokkaa grilliaterialle lisukkeita. Luvassa on täytettyjä provencelaisia tomaatteja sekä munakoisotahnaa.
– Otetaan kunnon iso pihvitomaatti, puolitetaan ja koverretaan se. Revitään leipää ja siihen mukaan oliiviöljyä, valkosipulia, rosmariinia ja timjamia. Sekoitetaan ja tehdään tomaatin täyte, Jani valottaa tekemistään.
– Eli mössö, Jaakko tokaisee.
– Niin.
– Se kuulostaa pahalta, mutta jos se kirjoitetaan mousse. Se pitää sanoa selkeästi, koska jos sä sanot Ranskassa mössö, niin se voi kuulostaa, että ”mösjöö” ja silloin se on ihan eri tilaus. Ja munakoisot on tuolla?
– Joo, ne on kypsymässä.
– Munakoisoo. Pitäiskö se herättää?
– Antaa niiden levätä vielä hetki.

 

Provencelaiset täytetyt tomaatit
4 hlölle alkupalaksi tai lisukkeeksi
4 isoa tomaattia, esim. pihvitomaatit
4 kevätsipulia, hienonnettuna
4 siivua tuoretta vaaleaa leipää
kourallinen nippu yrttejä hienonnettuna, esim. lehtipersiljaa, rosmariiniam timjamia ja oreganoa
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
hyvää oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Kuumenna uuni tai grilli 200 asteeseen. Halkaise tomaatit vaakasuunnassa ja kaavi sisus talteen. Leikkaa leivästä reunat pois ja revi pehmeä sisus muruiksi. Yhdistä kulhossa leivänmurut, yrtit, valkosipuli ja lorausoliiviöljyä. Sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla. Mausta niillä samalla tomaatinpuolikkaiden sisäreunat. Laita sisällä ollut hedelmäliha takaisin tomaattiin. Täytä tomaatinpuolikkaat leipä-yrttiseoksella ja lorauta pinnalle hiukan oliiviöljyä. Laita tomaatit uuniin (vuoassa) tai grilliin ja anna muhia n. 15-20 minuuttia ja ota pois, kun ne ovat pehmentyneet, mutta pysyvät vielä kasassa ja pinnan leivänmurut ovat paahtuneita. Mielestäni parhaita huoneenlämpöisinä. Kuumana tomaatin maku ei pääse oikeuksiinsa.

 
Munakoisotahna
(Jarkko Myllymäen Kasvikset – lisukkeena ja pääruokana -kirjasta)
4 annosta
1 munakoiso (n. 400 g)
1 dl oliiviöljyä
1,5 tl suolaa
3 timjaminoksaa
timjami-valkosipuli-sitruunamaustetta tai seesamiöljy-lime-juustokuminamausteella (alla)

Laita uuni tai grilli kuumenemaan 210 asteeseen. Halkaise munakoiso pituussuunnassa. Viillä munakoisopuolikkaiden maltoon ruudukko niin, että kuori jää ehjäksi. Valuta päälle oliiviöljyä ja anna sen imeytyä. Mausta suolalla ja timjaminoksilla. Paistan uunin keskitasolla tai grillissä epäsuorassa lämmössä noin 30 min tai kunnes munakoison liha on hyvin pehmennyt.
Anna munakoisopuolikkaiden jäähtyä hieman, kaavi malto sitten kulhoon ja soseuta se haarukalla. Mausta tahna jommallakummalla seuraavista seoksista.

Timjamia, valkosipulia ja sitruunaa
1/2 sitruunan kuori hienoksi raastettuna
1 tl hienoksi hienonnettua timjamia
1 valkosipulinkynsi raastettuna

Seesamiöljyä, limettiä ja juustokuminaa
1 tl seesamiöljyä
1 limetin hienoksi raastettu kuori ja mehu
2 tl paahdettuja seesaminsiemeniä
2 rkl silputtua korianteria