Burgeria grillistä

”Tää on kuin mun vaatekoko eli medium.”

Ruokabloggari Jani on tekemässä burgereita Jaakon ja Joonaksen saapuessa paikalle. Jaakko ihmettelee pihvien puuttumista, mutta Jani näyttää, miten ne valmistuvat muutamassa sekunnissa käyttäen pelkkää jauhelihaa. Pihvejä ei puristeta kovin tiiviiksi, jotta lihan maustava rasva mahtuu sulaa sisällä ja maustaa ja mehevöittää pihvin.
Ja komeat juustoburgerit pallogrillistä tuleekin.
– Tää on kuin mun vaatekoko eli medium, Jaakko naurahtaa otettuaan burgerista ensipuraisun.

KUNNON BURGERI

Pihvi:
rasvaista naudanjauhelihaa, esim. etuselkää (chuck)
suolaa
mustapippuria

Ota pihviä varten kouraan 150-200 g lihaa. Muotoile siitä kevyesti puristaen pari senttiä paksu pihvi. Paina keskelle pieni kuoppa, jotta pihvi paistuu tasaisesti. Laita pihvi kuumaan grilliin ja paista se medium-kypsäksi ensin kolmessa minuutissa ja sitten käännön jälkeen 3-4 minuutissa. Laita käännön yhteydessä päälle juusto, joka sulaa pintaan kiinni.

Anna pihvin paistua rauhassa. Älä taputtele sitä, älä katso paistopintaa nostelemalla. Kun liha iskeytyy kuumaan pintaan, se takertuu siihen välittömästi kiinni. Paistuessaan pinta ruskistuu ja kevyesti rapeutuu tuoden siihen näköä ja makua. Jos nostelet pihviä liian aikaisin, se voi tarttua paistopintaan ja hajota. Lisäksi se helposti liikkuu hieman ja yhden paikan täydellinen ruskistuminen ja rasvan sulaminen katkeaa ja kokonaisuus voi kärsiä. Jos painelet sitä, rasva valuu pihvistä ulos.

Sämpylä:
kuohkea briossisämpylä on paras

Höysteet:
jääsalaattia (ei ime nestettä kuten vaikka lehtisalaatti eikä mene mössöksi)
pihvitomaattia
mieleistä hyvinsulavaa juustoa, esim cheddaria
sipulia

PS. Katso myös hirviburgeri punajuurella ja vuohenjuustolla!